sobota 7. marca 2015

Prítomnosť ovplyvnená minulosťou.

Sedela som na lavičke a upreným pohľadom hľadela na jeho chôdzu. Bola dokonalá. Priama. Ladná, no pritom tak taktná. Patrila športovcovi, ktorého futbal naozaj bavil. Keď bol na ihrisku, dokázal podávať úžasné výkony. A neboli to výkony len v športovom živote, ale i v tom osobnom. Nebol skvelý, verný chlap. To nie. Ale aj keď takým nebol, presne vedel, čo v živote chce. Vedel, o čo sa oprieť a na čom stavať. Čo bolo veľmi dôležité. Naučil ma, aby som nerobila, všetko pre všetkých, pretože tak či tak to ľudia začnú zneužívať. Neviem či som sa tým riadila dostatočne, ale snažila som sa. Aj keď nedokázal byť verným, cez to všetko dokázal byť ohľaduplný, láskavý, vtipný, milý, ale aj smutný. Dokázal mať naozaj rád a tiež dokázal človeku povedať, čo k nemu skutočne cíti. Choval sa s úctou k maminke, doma pomáhal s takými vecami, že u chlapov sa to len tak bežne nevidí. Dokázal byť však aj agresívny, hlavne vraj vtedy, keď nemal po dlhšiu dobu nič sladké. Vedel sa pozerať tým najtajomnejším pohľadom, aký som kedy zažila. Pripomínal mi ním, akoby sa pozeral a pri tom veľmi tuho rozmýšľal... Mal kúsok do veku dospelosti a tak si život, po pár sklamaniach, užíval. Jeden zo záporov bol, že obľuboval dievčatá. No nie na mesiace, či rok, tam neexistovala tá dôvera, ale na pár minút, hodín. Preto neviem presne povedať, či dokázal skutočne ľúbiť. Myslím si, že to bolo pre neho trošku zložité. Aspoň v tejto chvíli. Pretože aj keď by možno chcel, nedalo sa. Nie tu, a nie teraz.
Za tých pár minút som si dokázala uvedomiť dôležitosť tejto chvíle. Tušila som totiž, že raz pominie a nebude, i keď som v kútiku duše verila v budúcnosť. Avšak, chcela som si i tak práve tieto sekundy naplno užívať. Akoby mali byť posledné. Snažila som sa vžiť do úlohy priateľky, ktorá je naozaj pre tento večer len priateľkou. Privrela som oči a v duchu ďakovala. V živote totiž nezáleží na tom, kto ti srdce zlomí alebo ti ublíži. V živote záleží na tom, kto ťa opäť rozosmeje. A kto by bol povedal, že práve dnes budem taká šťastná? Že tou nápravou pre mňa bude práve on?
 Všetko bolo také krásne, nežné. Asi nikdy predtým som si tak dotykmi a pohľadmi nebola istá, ako dnes. Vedel o mne všetko. Denne som mu zverovala svoje pocity, túžby. Jednoducho momentálne vedel o mne úplne všetko.
„Pozri, tu má oči,“ prerušil moje dúmanie jeho hlas. Hovoril celkom potichu, ale v neskorej tichej nočnej hodine som ho zreteľne počula, aj keď stál pár metrov odo mňa. Preložila som si nohu cez nohu, upravila krátku priliehavú sukňu s farebnými kvetmi a vyzula šľapku z nohy, ktorú som mala preloženú na vrchu. Zrak som sa snažila upriamiť na jeho ruky, aj keď to bolo len pri pouličnom osvetlení trošku zložitejšie. Postupne mi ukazoval jednotlivé časti akejsi vymyslenej postavy. Ja som však len ďalej dúmala, nesmelo sa usmievala, a hlavou prikyvovala na znak chápania: „A tu má ústa,“ pokračoval. Podišiel ešte kúsok pred objekt, ktorý videl v malom kríku, chvíľu niečo hľadal a opäť ukázal na akúsi dieru: „a toto by mohol byť nos,“ dodal. Ja som sa s jemným úsmevom pozerala na neho a popri tom som sa snažila sústrediť a nájsť niečo v tom kríku. A naozaj! Vyzeralo to ako malé stvorenie, snáď strašidlo, ktoré civelo rovno na mňa, akoby mi chcelo niečo povedať: „Počkaj! “ Zvolala som. Pozeral na mňa. Ruky mal zložené za chrbtom: „Tak už to vidíš Nikoleta?“ Opýtal sa. Prikývla som a dodala jemné: „Áno.“ Otočil sa, pozrel ešte raz na krík, dotkol sa ho, akoby ho chcel pohladiť a opäť sa vracal späť ku mne. Pomaly, z nohy na nohu. Ja som sa však nezmohla na viac, ako opäť hľadieť na jeho chôdzu a prechádzať pohľadom od tých najkrajších očí až k zemi. Belasé oči, ktoré občas predstavovali radosť a občas smútok. Oči, do ktorých som sa mohla pozerať nespočetné množstvo minút bez toho, aby som zmenila uhol pohľadu. Poznala som ich vo viacerých podobách, ale nikdy som ich nevidela naozaj vystrašené. A preto som si uvedomovala, že má pokojný život. Aj keď pestrý, ale pokojný.
Kdesi pomimo sa ozývala hudba. Zrejme vychádzala z nejakého klubu a bolo ju počuť až sem, do mestského parku: „Ideme tancovať?“ Opýtala som sa, keď už bol takmer pri mne. Hrala práve nejaká skladba od slovenského interpreta a tak som čakala, že ostane stáť a zatancujeme si. „Nie, nejdem tancovať.“ Zaprel a posadil sa tesne vedľa mňa. Aj toto povedal veľmi pokojne. Uškrnul sa: „Počúvaj.“ Ostala som teda sedieť s pohľadom zapichnutým do jeho tváre: „Na kolená, na kolená, je je jeee.“ Šepkala som. A hľadala význam tejto pesničky. Našla som ho. Privrela som oči a vrátila mu úškrn, ktorý predstavoval nenávisť. Jeho tvár bola krásna. Jemná, a v tento večer aj plná nehy, ku mne. Tušila som, že v túto chvíľu by bol so mnou najradšej niekde inde. „Prečo nie? Poďme tancovať!“ Prerušila som ticho. Odvrátil tvár, pozrel do diaľky, privrel oči: „Pretože neviem tancovať,“ odvetil. Sklonila som hlavu, napravila si sukňu: „Ale jaaaj. Jasné, že vieš.“ Podotkla som. Položil ruky vedľa tela, tak že sa malíčkom jeho pravá dlaň už dotýkala môjho stehna: „Neviem. Vy ženy to viete. Viete krútiť bokmi a hneď to nejako vyzerá.“ Protirečil: „Vieš Nikoleta, vieeeš?“ Posledné slovo natiahol, ako to on zvykol. Tichučko som sedela a len som prikývla. Zosmutnela som. Pravou rukou ma ovinul poza chrbát, zároveň sa prisunul ešte bližšie a ľavou rukou mi jemne prešiel po holom stehne, čo vo mne vyvolalo opäť nadšenie. Oprela som sa mu o hruď, hladila mu ruku a on mne nohu. Srdce mi búšilo nekonečnou radosťou. Cítila som sa taká šťastná a chránená!
Mala som chuť si ľahnúť na lavičku a zostať tam až do rána. Ale nestalo sa tak. Sedeli sme v objatí na jedinej holandskej lavičke v parku a obzerali stromy nad nami. Pripadali nám ako stromy trávy. Obrovské koruny plné listov nad nami rozprestierali svoje konáre. V diaľke bolo počuť húkať sovy a z druhej strany sa ešte stále ozývala hlučná hudba. Tu to však bolo všetko také tlmené. Cítila som, akoby sa hľadali dvaja ľudia a v tejto chvíli sa našli. Nesmeli však byť spolu, pretože heslo znelo: „Hlavne sa nesmieme ľúbiť.“ Ale čo ak ho obaja nenávideli? Tvárili sa, že je všetko v poriadku, ale v skutočnosti v ich hlavách to tak nebolo? A tak ostávali len bozky, ktoré by chceli mať cenu, no nemohli. Dotyky, ktoré chceli mať vášeň, no nemali ju schválenú láskou. A pohľady, ktoré naznačovali nevypovedané slová. Bol tu smútok, ktorý však nesmel prekonať radosť z tejto chvíle.
Po dvoch ukecaných hodinách sme sa zodvihli a kráčali k mestu: „Ja zájdem aj sama,“ podotkla som. „Nie, odprevadím ťa,“ trval na svojom. Zrazu v polovici parku ostal stáť a pozrel na oblohu. Vzala som mu ruku a položila si ju na zadok: „Takto to chceš?“ Opýtal sa. Zodvihla som hlavu a pozrela mu do očí: „Áno.“ Šepla som, pretože som nechcela prekaziť to ticho. Potom som nechtiac zablúdila pohľadom na oblohu a došlo mi. Bola krásna, priam nádherná! Plná hviezd: „Koľko hviezd,“ vyslovila som jemným roztraseným hláskom. Chvíľu sme tam stáli a hľadeli na šíre nebo bez jediného obláčika. Priezračné ako voda v jazierku.
Kráčali sme za ruky, po chodníku, na ľavej strane ulice. Navôkol vládlo ticho. Aj keď bol teplý júl, začínala ma prepadať zima. Vytiahla som telefón z vrecka saka: „Dve hodiny.“ Oznámila som s rozžiarenými očami: „A ja som mamine povedal, že na dvadsať minút.“ Zasmiali sme sa a pritiahol si ma ešte bližšie: „Vieš, že ideme nelegálne?“ Spýtal sa zamyslene: „Nelegálne?!“ Jeho výraz mi prišiel trošku smiešny, ale presne vystihoval našu situáciu. Prikývol a šibalsky sa usmial. Pustila som mu ruku, vzdialila sa: „Tak idem na druhú stranu.“ Neisto som na neho pozrela a kráčala asi meter od neho: „Áno Nikoleta?“ Pozerali sme na seba: „No ja neviem, aby to nebolo nelegálne.“ Fňukala som. Pozrel sa okolo, pokrútil hlavou, vystrel ruku smerom ku mne: „Poď sem.“ Vrátila som sa a vložila svoju ruku do jeho. Cítila som zimomriavky po celom tele, no snažila som si ich nevšímať.  Sukňu som si takmer každým krokom sťahovala čo najviac ako sa dalo na stehná, aby som nezamrzla. Kráčali sme mestom k parkovisku, kde som mala zaparkované auto. Za ruky. Prešli sme stredom všetkých vonkajších terás, obišli všetky lavičky, až na jednu, ktorú nabúral a udrel sa do kolena. Chvíľu sa naň ešte sťažoval, ale mohol si za to sám. Nemal vystrájať hovadiny a tlačiť ma do nej.
Na konci mesta, keď sme už boli pri aute, sme zastali. Postavili sme sa oproti sebe a len tak, v tichosti, si pozerali do očí. Presne tak, ako som to mala s ním rada. Hľadel do nich tak hlboko, akoby sa v nich snažil niečo nájsť. Zdvihla som sa na špičky a dala mu pusu na ľavé líce: „Nedávaj mi pusu na líce, daj mi normálnu pusu.“ Chytil ma za ruky a pobozkali sme sa.  


Hovorí sa, že žena dokáže byť samé tajomstvo, až pokiaľ muž neovládne jej myseľ. On tú moju ovládol. Dokonale.

utorok 3. marca 2015

Strom priateľstva?



Nenašla som odpoveď doma a tak som sa vybrala von. Hľadať aspoň kúsok pochopenia, či poznania. Nechcela som vymýšľať trasu. Mala som ju vymeranú. Dostať sa k našej spoločnej spomienke. K stromu.

Ako som tam už stála dobrých desať minút, nachádzala som možno naozajstné hodnoty života. Uvedomovala som si, že existuje ten život okolo nás. Že ešte stále sa nevytratil, i keď ho občas už nevnímame. Voda v Turci tiekla, mala vysoký tok a aj celkom rýchly. Zrejme preto, že sa potopil už všetok sneh. 

Stretám bežkyňu, pani na prechádzke so psom a v neposlednom rade hľadím na Martinské hole. Počúvam zvony kostolnej veže, či sirénu sanitky. A zrazu prežívam pokoj. Ťukám do telefónu a snažím sa to celé pochopiť. Či to vlastne celé malo zmysel. Tie mesiace. Možno v tom ani dnes nenájdem význam, ale ešte stále sa môžem pozerať na symbol, ktorý bol naším priateľstvom a dnes je živými spomienkami naň. Za mnou už dozneli zvony, počuť tlmený žblnkot rieky... 

Prichádzam na to, že nikto z nás si nedokážeme vážiť lásku a prítomnosť človeka, až pokým to všetko nestratíme.
Ľudstvo to nevie a ani sa to tak rýchlo nenaučí.







filmotéka: LOVE, ROSIE.



Pred pár dňami som prežívala ideálnu večernú nudu, a tak som si začala prezerať po internete zoznamy najnovších filmov. Natrafila som pomedzi ne na jeden s názvom: S láskou, Rosie. 
Keďže obľubujem romantické komédie, neváhala som ho spustiť online bez sťahovania, i keď po anglicky. :) 

Pomerne mladý film (2014), natočený podľa knihy od Cecelie Ahern, USA. Trvá približne 100 minút.
Hlavné postavy stvárnili Lily Collins & Sam Claflin. :)


Nakoľko ma film neskutočne zaujal, pretože som sa asi v niektorých rozhodnutiach Rosie našla aj ja,  rozhodla som sa prečítať si aj knihu. Kamarátka mi ju dnes s ochotou požičala a ja som prečítala už viac ako 100 strán. Aspoň popri jedle som sa od nej snažila odtrhnúť, no jednoducho to nešlo. Kniha je síce písaná formou e-mailov, listov a SMSiek, ale práve tým dokáže čitateľa vtiahnuť do deja.  Takže už teraz sa teším, ako zajtra strávim školské prestávky čítaním lásky! :)      

ODPORÚČAM ! :) ;)




Niečo málo z obsahu:

Ako dlho môže vydržať priateľstvo na diaľku? 

Rosie a Alex. 
Všetkým je jasné, že sa jeden od druhého nepohnú.
Rodičom, súrodencom a, nanešťastie, i učiteľom,
 ktorí by ich najradšej videli každého v inom rohu triedy.

Keď sa Alex musí s rodičmi presťahovať z Írska do
 Bostonu a Rosie prijmú na Bostonskú univerzitu,
tešia sa na spoločnú budúcnosť.
Na záverečnom plese sa však Rosie opije a otehotnie
S chlapcom, ktorého obaja neznášali. Sny o vysokej škole,
o Alexovi, o závratnej kariére sa rozsypú ako domček 
z kariet. Osud má s nimi iné plány.

Naberú Alex a Rosie dostatok odvahy na lásku?