piatok 15. mája 2015

DOKONALOSŤ = jednoduchosť?


Denno denne žijeme medzi ľuďmi. Stretávame nové tváre, získavame nové skúsenosti a poznatky. Zoznamujeme sa, vytvárame priateľstvá či vzťahy. Vstupujeme do manželstiev, no často sa aj rozvádzame. Možno by sa všetky tieto pojmy dali nazvať jedným spoločným názvom HĽADANIE. Hľadáme seba, priateľov, kamarátov a ľudí, ktorí nám budú aspoň trošku podobní. Niekto hľadá súlad, iný zas opozitum, protiklad. Každý však hľadá jedno. Definovanie istej formy dokonalosti = JEDNODUCHOSŤ.
A tak nadídu dni, kedy nájdeme "spriaznenú dušu." Snažíme sa vedieť jeden o druhom všetko. Pozorujeme detaily, hľadáme porozumenie, lásku,no najmä spoločné záujmy. Začneme sa pravidelne stretávať, zdieľať spoločné zážitky a vytvorený smiech. Snažíme sa jeden druhému vyhovieť, a tiež hľadať vždy optimálne riešenia pre problémy. V tejto "prvotnej dobe" sa nesnažíme poukazovať na vlastnosti záporné. Presadzujeme klady. Veď predsa, tak nám to vyhovuje a všetko klape. Nepodozrievame z klamstva, nemáme pochybnosti o osobe, ako takej, a taktiež vidíme len dobro - ružové okuliare.

Prejde však istá doba, a spoznáme človeka nie len povrchne, ale aj vnútorne. Objavíme vnútro, ktoré je zrazu celkom iné, ako obal. Nehovorím, že je to tak vždy, ale často krát sa s tým stretávame. Už to nie je len ten príbuzný, čo hľadal šťastie, pochopenie, lásku. Pozeráme sa do očí, ktoré sme poznali dokonale. Chyba. Nie je to tak. Je v nich niečo, čo sklamalo, zradilo, odsúdilo. Zisťujeme, že to nie je tá celkom výnimočná osoba, ale že je to osoba ako každá iná, ktorú stretneme hoc aj na ulici. Premôže nás hnev. Nevedno či v samých seba, alebo v niekoho iného. Zostane zlomené srdce a oči pre plač. 
Ona preplače noci, zatiaľ čo on sa pokojne hrá na hrdinu, ktorý ovládol lode v prístave. Ona sa tým pretrápi, jedno ráno vstane a pomyslí si, že nechce byť taká. Spomenie si, že chce byť taká, akou bola pred tým. Nie, taká, akou sa stala. On sa v to isté ráno prebudí, uvedomí si, čo sa to vlastne stalo. Že stratil to, o čo tak bojoval a k čomu si ešte pred pár dňami hľadal cestu. Otvorí dvere a vyrazí von s celkom jasným zámerom. Ona otvorí dvere, a tiež nájde cestu. Nahodí úsmev a kráča po ulici. Obdivuje ľudí naokolo, všíma si maličkosti a kochá sa nimi. On kráča po ulici so sklonenou hlavou. V hlave mu víria stále rovnaké myšlienky. Nedokáže sa ich zbaviť. Dievča obdivuje motýle a dôkladne sleduje fontánu. Premýšľa akou silou padá voda. Snaží sa nájsť vo všetkom prepojenie. On ju však obchádza. Nevšimne si ju, no onedlho klope na jej dvere. Dostáva však odpoveď, ktorú by dnes chcel dostať ako poslednú. Kyticu poľných kvetov zahodí do najbližšieho koša a kráča smerom domov. Dievča sa rovnako dobíja jeho dverí, no necháva len odkaz s pozdravom. Už sa nestretnú. 
V srdciach ostanú rany, ktoré sa skôr či neskôr zahoja, no ešte vždy po nich ostane jazva, ktorá už tak ľahko nezmizne. Vždy, aj o niekoľko obrátených stránok v kalendári, bude daná osoba pripomínať situáciu. Časy, ktoré boli pekné, avšak niekde hlboko v mysli utkveje aj to, na obraz čoho všetkého to milé skončilo...



Nenechajme si ukradnúť šťastie. 

streda 13. mája 2015

Nepatrný záchvev



Sedela uvelebená v stoličkovom kresle a čakala. Vedela totiž, že už zašla najďalej, ako len mohla. Už sa viac nemusela obávať takých dní, ktoré tvorili jej minulý život. Opretá o sedadlo, nie veľmi pohodlnej stoličky, si užívala slnečné lúče. Konečne si mohla naplno vychutnať ich intenzitu. Sem tam pofukoval teplý vetrík a strapatil jej vlasy. Ona ich však nezviazala do chvosta, nechala ich svojvoľne poletovať. S okuliarmi na očiach hľadela do ohnivej gule. Oči mala jemne privreté a kochala sa svetlom, ktoré na ňu dopadalo. Občas jej vietor podfúkol sukňu, no ona ju len hladko popravila a viac pozornosti jej nevenovala. Vtáky naokolo štebotali. Započula kroky. Bola to jeho chôdza. Pousmiala sa, zatiaľ čo stále smerovala tvárou k slnku. Rukou pošmátrala po stole a vložila si do úst posledný cukrík. Želatínu dôkladne požula. Kroky boli čoraz intenzívnejšie. Zastal... 
Uvedomila si, že všetok ten čas niečo znamenal. Bolo potrebné ho absolvovať, aby bola teraz šťastná. Stratila pár ľudí, no zopár ich aj získala. Počkala si. Vytrápil ju, no ona to akceptovala. Vedela predsa, že raz príde deň, keď si spomenie. A dnešok bol tu. Vnímala všetko. Každú jednu sekundu. Vžívala sa do nich a uchovávala ich pre budúcnosť. Pre budúcnosť, čo už dnes mohla existovať. Ten nájdený čas ju donútil premýšľať nad vecami, ktoré by mala ešte vykonať. Donútil ju prehodnotiť život a nájsť cestu iným smerom. Ďakovala za to. Našla sa. Našla seba a po stých mesiacoch aj lásku. Našla lásku zpred mnohých liet. Jeho.
Pocítila jeho pevnú dlaň na svojom pleci. Otvorila oči a zaklonila tvár, aby si bola predsa len istá. Bol to on. Stál priamo za ňou. Zložila okuliare, postavila sa priamo oproti nemu. Dali by sa rátať sotva milimetre. Utrela si slzu z líca a on si ju privinul k hrudi. Pritúlila sa, usmiala a tichým hláskom šepla: "Konečne." Ešte väčšmi si ju privinul a rozplakal sa. Vedel ako veľmi jej ublížil, keď ju nechal kráčať samú a on bojoval s inou. No taktiež celkom určite vedel, že už večnosť bude pri nej a vynahradí jej každý jeden deň, dvojnásobne.