piatok 17. februára 2017

Ďakujem - áno aj Tebe.

     Sú dni, keď nám je zle. Takmer najhoršie. Myslíme si, že je to stav, keď horšie už byť ani nemôže. Ale áno, môže. Môže nás opustiť priateľ/ka, do toho sa zomelie ešte zopár ďalších vecí a vtedy myslíme, že je najhoršie. Áno. Bol to môj aktuálny stav, kedy som si myslela, že bude už len zle. Človek má vtedy pocit, akoby sa strácal niekde v dave. Kladie si otázku, ako ďalej? Kde začať a opäť budovať? A či sa to vôbec ešte oplatí. Je rozhádzaný. Pád, z ktorého sa treba spamätať. Možno ostať istú chvíľu niekde a počkať. Počkať na okamih, keď znova príde chvíľa, kedy bude plný síl. A taká chvíľa príde. 
     Popremýšľaš nad skutočnosťami a nenájdeš už len to zlo. Vezmeš to všetko z inej strany. Zistíš, že vlastne Ti to aj niečo dalo, nie len vzalo. Áno, možno si stratil/a kamaráta/ku, priateľa/ku, ale obzri sa. Máš tu zvyšok ľudí, ktorých je toľko, že si môžeš vybrať. Ľudia, ktorí aj napriek udalostiam veria v Teba. Ľudí, ktorí sa dokážu s Tebou smiať a zažívať pekné dni. V podstate, ten pád pre niečo naozaj bol. Možno, aby si pochopil/a to, že nemôžeš triediť. Ani ľudí, ani dni - skrátka nič. Mal/a by si sa venovať každému kúsku čo miluješ. Takže, ak si taký pád zažil/a prináša to príležitosť. Makať- na - sebe! Na svojom vnútre, aby bolo ešte lepšie. Vzdelávať sa, čítať, kresliť, spoznávať, cvičiť, behať, pracovať... Skrátka robiť všetko to, čo Ťa baví. A nie osamote, ale s ľuďmi, ktorým skutočne na Tebe záleží. Nie s takými, čo Ťa  spočiatku len bombardujú prázdnymi rečami, ako veľmi im na Tebe záleží, no prejde týždeň, mesiac a je to celkom inak. Nezabúdaj ani na takých, váž si ich, no mierne sa im vyhýbaj. Užívaj si pohľady, ktoré na Teba hádžu a ďakuj im. Pozdrav ich s úsmevom, no nepristavuj sa. Už nie, aj keď ich máš v láske. Oni mali iné priority, a Teba dali za ne. Bol/a si niekde dole (aj keď je to spočiatku ťažké uznať to.) Ťahali Ťa za nos. Vedel/a, ako sa cítiš, a vedel/a ako s Tebou manipulovať. A možno to robil/a už niekedy predtým niekomu inému. Hral/a hru a hral/a ju veľmi dobre. Určite si z časti zlyhal/a aj Ty, no už je to za Tebou. Pouč sa. Nenechaj sa zničiť. Uvedom si hodnotu ľudí, ktorí sú pri Tebe. 
     Ľudia prichádzajú, ale aj odchádzajú, aby mohol prísť niekto nový. Preto si pád uži, neplač, nelež na zemi príliš dlho. Raduj sa! Lebo to, že si padol Ťa naučilo mať slobodný život s radosťou. Len to Ťa naučilo pochopiť ako to v skutočnosti je. Že samozrejme, že život nedáva len samé ruže, no časom príde niekto, kto Ti ich nosiť bude. Kto z Tvojich dní urobí niečo výnimočné. Možno je už tu, a preto si váž každého navôkol. Lebo nikdy nevieš, či ten ktorého by si nenávidel nebude Tvojim budúcim blízkym, na ktorého nedáš dopustiť. Nič z toho by si bez pádu nepochopil/a.

Ak to čítaš práve Ty, ktorý/á si mi k pádu dopomohol/a, ja Ti ďakujem. Nedovolím si povedať, že by som Ťa za to nenávidela. Mám Ťa rada. Tvoril/a si predsa časť môjho života, kedysi a preto Ti ďakujem, lebo vďaka Tebe som totiž našla seba. Naučil/a si ma, ako sa viac venovať sebe, kamarátom a nie len dvom, trom priateľom navôkol. Ďakujem a želám Ti, aby si našiel/a svoj vnútorný pokoj aj Ty. Veď možno sa ešte niekedy v budúcnosti stretneme, vtedy mi budeš môcť povedať viac.   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára